reede, 9. oktoober 2015

Ekskursioonidest.

Terekest,

Kuna aeg lendab ikka nii kiiresti, siis täna nädal hiljem tuli tahtmine kirjutada eelmise reede ekskursioonist Rocca al Mare Vabaõhumuuseumi ning selle kolmapäevasest Harjumaa muuseumi leivateost.

Oh seda õnne, mis mind Rocca al Mares ees ootas. Ma olen küll noor aga siiski vanakooli inimene. Asjad ja esemed, mis silma jäid tõid naeratuse suule, sest äratundmisrõõm oli suur.

Kui me kohale jõudsime viidi meid kõigepealt ühte tallu, kus istusime ühes rehetoas, kus kuivasid viljavihud. Peale seda kui olime natuke seal istunud ja tädi juttu kuulanud läksime viljast teri välja peksma. Selleks kasutati vanasti kooti. Peale seda kui terad olime viljast kätte saanud puhastas iga laps ühe peotäie teri, mille panime ühte kotti. Terad kotis läksime jahu tegema. Jahu jahvatasime kiviveskiga. Paras katsumus oli ikka, sest seda oli üsna raske keerutada. Jahu jahvatatud läksime tuppa, kus räägiti kuidas tehakse leiba. Lastele näidati reheahju, kus vanasti leiba tehti. Minu suureks üllatuseks oli see, et kuidas saame teada kas ahi on leiva küpsetamiseks valmis. Nii sai teada, et ahi ei oleks liiga kuum. Selleks visati peoga jahu ahju ja kui sealt tuli mõnus küpsemise lõhna, siis oli ahi valmis. Saime ka leiba maitsta. Selline vahva ja tore päev oli meil Roccas. 
Mõned pildi sellest:


Aedik, kus muidu asuvad loomad. 
Koodiga tööd tegemas
Meie tehtud töö.
Terad, mis viljapeadest suutsime välja peksta
Minu panus meie kotikesse
Kiviveski
Nii see jahu tuleb
Sõnu polegi vaja
Reheahi, kus tehakse leiba
Igale leivale tehakse oma pere sümbol
Vanasti olid ikka ju igas peres hobused
Kolmapäev oli see tore päev kui käisime lastega jala Harjumaa muuseumis. Kui reedel nägime teekonda jahust leivani, siis sellel päeval nägid lapsed, kuidas tainast saab leivake, sest lapsed tegid endale õnne leivad. Taaskord üks tore ja vahva päev, sest lastele näidati, mida on vaja selleks, et saada leiba. Lapsed said maitsta nii jahu, juuretist kui ka lõpuks sooja leiba küüslauguvõiga. 

Matkasellid vandersellid
Sügisene muuseum koos vandersellidega

Esiplaanil astja, mille sees on leivataigen õnne leiva teoks


Meie ja laste õnne leivad
Või koos küüslauguga.
Sellega meenub mulle kohe minu vanaema, sest temagi tegi võid küüslauguga.
Soe leib ja või maitsesid meie lastele väga

Juuretis
Leiba tuleb austada
Jahu, mida lapsedki maitsta said

Meie õnne leivad
Vot sellised vahvad ekskursioonid olid meil. Pean lihtsalt kirjutama ühe tüdruku sõnad kui leiba tegi.
See on minu kõige lahedam lasteaia päev. Need olid nii siirad sõnad, mis tegid südame soojaks, sest lapsed onju need, kes on kõige siiramad.

Mõnusat värvilist sügist ja hoidke end, sest viirused on liikvel.
Marve

Kommentaare ei ole:

Uue aasta maagilised mõtted

Täna kohe on nii ilus, haruldane ja omapärane kuupäev, mis kutsub kohe kirjutama ning oma mõtteid jagama. 02.02.2022, onju üks wonderful day...