reede, 22. aprill 2016

Koolitusest "Õpetaja suhtlemisoskused"

Terekest.

Tänase postituse kirjutan ühest koolitusest, kus käisin neljapäeval. Teemaks oli "Õpetaja suhtlemisoskused". Üks ütlemata hea koolitus. Kuna ma olen ikkagi vähest aega õpetaja olnud, siis sain sealt väga, väga palju näpunäiteid. 

Täna tahangi Teiega jagada seda, kuidas luua lastevanematega usaldussuhteid. Need on näpunäited selleks, et edaspidine koostöö saaks toimima. 
Ennekõike on need näpunäited mõeldud selleks, kui tulevad uued lapsed ja lapsevanemad.
Nagu me teame, siis paari sekundiga suudab inimene ennast teisele inimesele "maha müüa". Meil ei ole selleks vaja tervet igavikku, vaid piisab lühikesest ajast, et teisele inimesele endast pilt luua.

Ega ma pikalt lobisegi. Asun parem asja kallale.

* isegi kui lapsevanem hommikul ei tervita, siis Sina õpetajana tee seda igal hommikul (elementaarne, onju);
* tähtis on luua lapsega kontakt (taaskord elementaarne);
* kontakti loomine> õpetajana pean ma alati olemas olema. Selle teadmine on vanemale väga tähtis;
Kindlasti osad teavad aga osad mitte, et uus laps kohaneb lasteaiaga alles, siis kui vanem on kohanenud, mitte vastupidi;
* vanemale anda kindlasti tagasisidet sellest päevast, mis täna tegime (kui kõik asjad ei jää meelde, siis keegi ei ole keelanud kasutada paberit ja pliiatsit, et asju kirja panna). Ennetamaks olukorda, kus Sa jääd vanema ees jänni ja ei oska tagasisidet anda;
* väga tore on ka nimeline tervitamine hommikul ja õhtul ärasaatmine. Teen seda igal hommikul ja see on tõesti üks väga armas personaalne tervitusviis, mis lastele väga meeldib;
* tore viis on ka vanematele head aega soovimiseks. Mina soovin näiteks "Ilusat päeva"; 
* veel võib teha vanematega ühe toreda tutvumisõhtu või luua kohe, näiteks facebook´i list, kus nad saavad tutvuma hakata.

Kindlasti on need näpunäited mõne jaoks elementaarsed ja ei anna midagi, aga minule kui "rohelisele" õpetajale annavad need palju.

Veel eraldi kirjutan esimesest lastevanemate koosolekust. Mis peaks seal tegema? Millele tähelepanu pöörama? jne.

* eesmärk ennekõike pinged maha võtta mitte hakata kohe lajatama, mis me teeme, mida mina õpetajana ootan, mida peate kõike tegema, tooma jne, jne.
Esimene koosviibimine ongi ennekõike seotud tutvumisega. Õpetaja tutvustab end vanematele ja lapsevanem õpetajale ning teistele lastevanematele. Hea moodus selleks on näiteks ringis istumine, kus kõik näevad kõiki ja keegi ei ole tõrjutud.
* anda vanematele kindlasti võimalus oma arvamust avaldada. Tehes samas ka juba mõned kokkulepped;
* tutvustada vanematele rühmaruumi, kus miski on ja mida me mingis pesas teeme jne.;
* kindlasti peaks kokku leppima, kuidas antakse tagasisidet lapsevanem<=>õpetaja.
Näiteks igapäevaselt, mis oli hästi, mida märkasime jne. Kõik see on kokkuleppe küsimus. Õpetajana lase lastevanematel rääkida ja lõpuks võta kogu arutelu kokku, et kõik oleks arusaadav;
* kindlasti peaks kokku leppima viisi, kui kummalgi poolel on mure, siis kuidas sellest teavitada. Kas sõnumi, meili teel? Kindlasti meile teel ei tohiks lahendada probleeme. Neid tuleks lahendada ikka silmast silma.

Kui lapsevanemaga on loodud usaldussuhe, siis on temaga võimalik lahendada probleeme ja anda tagasisidet. Kui seda ei ole, siis on see raskendatud.

Kui mina õpetajana ja tema lapsevanema oleme loonud usaldussuhte, siis see viib alles suhtlemiseni. Võib öelda, et suhtlemine on südame töö eest.

Veel räägiti meile, kuidas anda lapsevanemale tagasisidet arenguvestluse näol. Ma ei pea silmas hamburgeri meetodit.

Seekord ei hakka sellest kirjutama, sest muidu läheks postitus liiga pikaks. Kui on huvi ja saan tagasisidet, et see Teid huvitab, siis jagan Teiega seda hea meelega.
Andke aga märku kui see teema Teid huvitab.

Siinkohal ongi õige aeg lõpetada postitus ühe pildikesega, nii nagu lõppes meie koolitus. 
Maha oli pandud tagurpidi kaardid ja sa said valida sealt vabalt ühe kaardi.

Ma ei oska selle kaardi kohta öelda muud kui see on täitsa minulik, mida kinnitas ka üks hea sõbranna töölt.
Nagu rusikas silmaauku
Seniks päikest ja rõõmu Teile ning nautige saabunud nädalavahetust,
Marve



Kommentaare ei ole:

Uue aasta maagilised mõtted

Täna kohe on nii ilus, haruldane ja omapärane kuupäev, mis kutsub kohe kirjutama ning oma mõtteid jagama. 02.02.2022, onju üks wonderful day...