laupäev, 28. märts 2020

Esimene nädal nn. lasteaia koduõppel

Hei, hei.

Alustuseks oli nii vahva ja tore saada enda eelmisetele postitustele nii head tagasisidet. Aitäh Teile, kes leidsite selle väikese aja ning lugesite ja võib olla ka natuke kaasa mõtisklesite. 

Tore on jagada ka oma teadmise selle lasteaia alal. Abistasin siin mingi aeg tagasi ka ühte üliõpilast tema koolitöös. Samas on tore, et saan oma teadmistelt natuke tolmu maha pühkida ning natuke ka muudel teemadel oma mõtteid mõlgutada.

Igatahes nädal koduõppest on möödas ja nagu lubasin, siis täna saabki sellest lugeda. Ehk, siis kuidas see on möödunud ning mida huvitavat oleme teinud. 

Etteruttavat, et need kõik olid puhtalt soovitused mitte mingid käsud. 
Nädala teemaks oli KEVAD. 


Esmaspäeval oli meil selline ülesanne, et liigi palju värskes õhus, väldi rahvarohkeid kohti ja otsi kevadet õigemini leia kevade märke. 

Arutlesime natuke sellele teemal ja vaatasime ka aknast välja ning uurisime, mis meil sealt vastu vaatab. Lõpuks jõudsime aruteluni, mis aitab pesul kuivada ja mis see ümmargune asi sealt pilte seest piilub?

Sellega seoses oli meil vaja joonistada paberile ring, see välja lõigata ning paberile liimida. Nüüd oli vaja teha kiired, sest PÄIKE piilus ju pilve seest. Päike ilusti valmis tehtud voolisime ka sama asja. Tegime ümmarguse pallikese, mille vajutasime laiaks ja tegime ussikestest kiired. 
Sellised vahvad töökesed valmisid meil päeva peale. 



Samas õppisime ka ühte väga vahvat näpumängu koos liigutustega. Samas hästi lihtne ja tore ning väga asjakohane just kevadele, mis pakub Carolale palju rõõmu. Meie vennakegi püüab seda kaasa plaksutada kui seda teeme. 
Kirjutan selle postituse lõppu, et oleks hea leida kui soovid seda ka oma lapsele/ lastele õpetada. 

Laulsime ka lauluõpetaja soovitatud laulumängu "Hommikul", mis olid Carolal juba selge. 

Liikumisõpetaja andis ka soovitusi, aga neid me eraldi ei teinud. Mängisime küll "Vett-kaldale" mängu aga muidu soovitusi ei teinud. 

Teisipäevaks meile otseseid ülesandeid ei antud, aga lähtudes eilsest teemast, siis maalisime baktereid. Kuna meie venna on ka väga suur huviline, siis tegin seda ka temaga. Muidugi abistasin teda.

Carola proovis ringi joonistada vatitiku ja musta värviga ning siis hakkas tõmbama keskel välja poole triipe. Nimetasime seda pilti "Päikese bakteriks". Pisikesi tegime sellise narmaliseks lõigatud paberiga, kastsime värvi sisse ning siis paberile. Joonistasime ka vatitikuga ringid ning liimisime silmad. Vildikatega joonistasime näod. 
Üks vahva töö, mis meeldis mõlemale lapsele. 
Esimest korda proovis Carola ka oma tööle ise nime kirjutada. Seda küll suuresti minu abiga aga vähemalt proovis ja ei andnud alla. Tean, et laps peab oma töö algusest lõpuni ise tegema aga kui pisar on kerge tulema, siis pigem aitan teda natukene. 



Alumine on venna tehtud pilt

Kolmapäevaks anti meile ülesandeks, et otsida veel kevade märke ning otsida pajutibusid ja neid vaadelda. Kuna me ükspäev need juba tuppa tõime, siis oli meil neid kergem vaadelda ja nähtu üle arutleda. 

Sellest tulenevalt oli ka kunstitegevus "Pajutibud". Joonistada triibud ehk oksad kas siis pliiatsiga, värviga ja pintsliga vajutada pajutibud oksale. Või teine variant, et lõika ribad, liimi paberile ja veereta näppude vahel paberist väikesed pallikesed ja liimi okstele. 
Meie tehtud tööga saab tutvuta siin, mis pakkus Carolale väga, väga palju rõõmu ning pakkus ahaa-efekti.

Kõik see valmis õppisime natuke juurde ka näpumängu, mis oli esmaspäevasele jätk. Carolal see veel päris selge pole, aga harjutamine teeb meistriks.

Laulsime ka muusikaõpetaja soovitatud laule - "Kas kõdi on kodus" ning "Kus on?" (...lapse/looma/ kaisuka... ninake,põsekesed, jalakesed, põlvekesed... ja laps oskab selle asja peal neid näidata), mis tundus, et oli ka Carolale natuke tuttav.

Liikumist ja liikumismänge teeme ka niisama ja muidugi püüame tublisti teha koos emmega trenn. 



Üks soovitus oli ka aidata vanemaid toidu valmistamisel, mida teeb meie mummi alati hea meelega. Ikka ja jälle kui midagi teeb, siis põll ja müts otsitakse üles ning teadvustatakse "Ma olen väike kokk". 

Nii tegimegi õhtul kaerahelbeküpsiseid, mis kõigile väga maitsesid. 

Neljapäevaks ja reedeks meil otseseid ülesandeid, soovitusi või mõtteid ei antud. Viidati eelmiste päevade tegevustele. Meie püsime kodus päevad möödusid tehes tubaseid toimetusi ning muidugi liikumist õues. 

Värvisime water magic booki, mis pakkus Carolale palju rõõmu. Panime kasvama ka pühademuna muru. Koristasime tube ning veetsime palju aega õues liivakastits, kiikudes ning vennaga mängides. Kordasime ka õpitud näpumängu ning laule. 



Kuna õues on juba nii mõnusalt kevadine, siis tegime ka algust kevadtöödega. Välja sai toodud rehad, labidad ja kärud. Kokku sai riisutud nii kuivanud muru kui ka sammalt, mille Carola oma pisikese käruga kokku vedas. Ära sai viidud ka pakukesed, mis Carola vanaisa puude lõhkumisest oli alles jäänud. Kõike seda teema ainult siis kui oleme oma perega. Jälgime ikka ohutusreegleid ning hoiame end.



Täna joonistasin suurele paberile pilte, mida Carola saaks värvida. Joonistamine ei ole minu suurim anne aga step by step meetodiga sain hakkama. Põhiline, et Carola tundis ära joonistatud tegelased.



Nädal koduõppel on möödunud vahval ja toredalt, sest huvi selle vastu, mis õpetaja meile saadab on suur.

Lõpetuseks nüüd see vahva näpumäng koos liigutustega.

Kevad käes, kevad käes, (tee neli käteplaksu)
kõikjal putukaid sa näed. (trummelda mõlema käe näppudega põlvedel)
Le-le-le-le-lepatriinu, (tee neli kiiret põlvepatsu ja kaks aeglast põlvepatsu)
tegi õuel mitu tiiru. (tõsta nimetissõrmed püsti, tee ringliigutusi)
Li-li-li-li-liblikas, (tee neli kiiret põlvepatsu ja kaks aeglast põlvepatsu)
tiibu uhkelt lehvitas. ( tee kätega tiibade lehvitamise liigutust)
Me-me-me-me-mesilased, (tee neli kiiret põlvepatsu ja kaks aeglast põlvepatsu)
summ-summ-sutsti tegelane. (ringita nimetisõrmi vastakuti, vii sõrmed kokku)
Si-si-si-si-sipelgas, (tee neli kiiret põlvepatsu ja kaks aeglast põlvepatsu)
kiirelt pesa ehitab. (tee käelabadega ladumisliigutust, asetades käelabad kordamööda teineteise peale)
Kevad käes, kevad käes, (tee neli käteplaksu)
kõikjal putukaid sa näed. ( trummelda mõlema käe näppudega põlvedel)

Loodan, et Teil oli taaskord vahva lugemine ja saate ka oma pisikestele seda vahvat mängu õpetada. 
Seda ei pea õpetama kohe korraga. Võta alguses kaks putukat ja mõne päeva pärast lisa kaks putukat juurde, siis saab sellise pika mängukese. 

Mõnusat õhtut ja võite ikka märku anda kas sellised postitused pakuvad huvi.

Kommentaare ei ole:

Uue aasta maagilised mõtted

Täna kohe on nii ilus, haruldane ja omapärane kuupäev, mis kutsub kohe kirjutama ning oma mõtteid jagama. 02.02.2022, onju üks wonderful day...